Ähtärissä kohdattiin kolmannen kerran
Valmiusvuoden avaus on ollut perinteisesti se tapahtuma, jossa koko Länsi-Suomen piirin alueen Vapepa-toimijat tapaavat vaihtamaan kuulumisia ja näin oli tälläkin kertaa. Ilmoittautuneita 1. helmikuuta oli satakunta ja alustuksien ja huomionosoituksien lisäksi päivän tärkeintä antia oli maakunta- ja paikallistoimikuntien uuden johtajiston esittäytymiset.
Tero Hintsa tuoreena (virka-aikaa takana 10,4 tuntia) SPR Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtajana sai kunnian aloittaa päivän ohjelman esittelemällä sekä Punaisen Ristin valtakunnallisia että piirin laajuisia strategioita. Ilo, toivo ja luottamus on kolmikärki, joka osuu kuvaamaan hyvin myös Vapepan toimintaa.
Maakuntatoimikuntien veturit Aana Vainio (Pohjanmaa) ja Juha Vimpari (Keski-Suomi) toivat omat tervehdyksensä ja olivat ilahtuneita siitä, miten paljon paikalle oli tällä kertaa saatu järjestöjen edustajia. Paikallistoimikuntien toiminnan myötä tieto hälytysryhmien resursseista saadaan kaivettua paremmin hyötykäyttöön, kouluttautuminen ja yhdessä harjoittelu luo luottamusta viranomaisiin päin ja antaa pohjaa järjestökentän tasapuoliselle kohtelulle.
Lumin ja Pyryn kaupunki varautuu poikkeusoloihin
Ähtäri, samoin kuin moni muu kaupunki, on viime vuosina herännyt oman varautumisen laaja-alaiseen arviointiin ja myös siihen kipinää ovat tuoneet Vapepan paikallistoimikuntien uusi tuleminen. Kuntien lakisääteisistä velvoitteista ja vapaaehtoisresurssien käyttämisestä häiriötilanteista valmiusavauksessa kertoi Ähtärin kaupungin hallintojohtaja Seppo Karjala, joka vakuutti että kaikkeen pyritään varautumaan niin hyvin kuin mahdollista. Päätöksiä pyritään myös tekemään tarvittaessa nopeasti, vaikkei sitä aina kuntalaiset tahdo uskoa. Paikallistoimikuntien ja näissä aktiivisesti toimivien henkilöiden tunteminen tuo paljon mahdollisuuksia toimintojen priorisointiin, jolloin voimavarat häiriötilanteissa voidaan järkevästi kohdentaa ja päällekkäisyyksiltä vältytään. Suunnitelmia on paljon paperilla, mutta vasta harjoittelun kautta pystytään näkemään, kuinka ne käytännössä toimivat.
Vesi nousee – Hela2020
Varautumisen asiantuntija Tave Rautiainen loihti avausyleisölle näkymän, joissa Kaitalahden kunta joutuu pulaan joen tulviessa yli äyräiden. Annetaan ennakkohälytys ja kunnanhallinnon lisäksi johtopaikalle kiiruhtaa pelastuslaitos ja poliisi, aktivoidaan johtoryhmiä ja suunnitellaan evakuointikeskuksen perustamista. Mikä tällaisessa tilanteessa on Vapepan paikallistoimikunnan ja yksittäisen vapaaehtoisen rooli? Miksi tulin? Mitä teen? Mikä on toiminta-alueeni? Mitä riskejä toimintaani liittyy?
Hela20 -harjoitus pidetään Ähtärissä Honkiniemen leirikeskuksessa 5 ja 6. syyskuuta ja siihen ilmoittautuminen avautuu maaliskuun aikana. Ensimmäiset 140 nopeinta pääsee mukaan ja osallistumalla harjoitukseen aika moni edellä esitetty kysymys varmasti saa vastauksen. Tällä kertaa, jos säät sallivat, mukaan saadaan tilannekuvaa antamaan myös Lentopelastusseuran kalustoa ja miehistöä.
Haloo, kuuleeko Vapepa?
Lounaan jälkeisen, ehkä hieman epäkiitollisen esitysvuoron sai Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja kriisipäivystyksen johtaja Marjaana Rajasaari-Lahti. Täysimahainen yleisö pysyi silti hyvin hereillä ja jaksoi jopa keskustella ja kysellä alustuksen pitäjältä käytännön toimista tulevien tehtävien varalle. Harjoituksia ja yhteisiä tehtäviäkin Vapepan vapaaehtoisten kanssa on jonkin verran takana ja hälytystoiminnot ovat tulleet tutuiksi. Lähinnä tehtävät ovat liittyneet psykososiaalisen eli henkisen tuen antamiseen akuuteissa kriisitilanteissa. Sosiaali- ja kriisipäivystyksen tehtävät ovat lisääntyneet aika tavalla viime vuosina. Usein lähdetään poliisin avuksi viemään suruviestiä menehtyneen henkilön omaisille, myös lastensuojeluilmoitukset työllistävät päivystyksen henkilökuntaa. Seinäjoella sosiaali- ja kriisipäivystys toimii samoissa tiloissa poliisin kanssa ja se helpottaa yhteistyötä.
Muutakin kuin paljon jälkiä lumihangessa
Poliisin ja Vapepan yhteistyökuvioista kertoi omalla vuorollaan poliisiammattikorkeakoulusta ylikonstaapeli Pasi Kotro. Poliisin avuksi etsintöihin voidaan ottaa myös varusmiehiä, joita saadaan lukumäärällisesti paljon, mutta silloin kun tarvitaan monipuolisempaa osaamista ja luotettavuutta, kutsutaan apuun mielellään Vapepa.
Osaako poliisi sitten hyödyntää tarpeeksi Vapepalta saatavia resursseja? Usein käy niin, että viranomainen luottaa liikaa omiin voimiinsa, liian usein kuulee lauseen: –”Ei tartte auttaa!” Sen tähden myös ennakkohälytyksiä pantataan, vaikka niiden tiedetään olevan Vapepalle tärkeitä.
Upouuteen teknologiaan luotetaan välillä liikaa. Dronet ovat tuoneet monessa tilanteessa avun, mutta silloin kun sataa tai on pakkasta, on hyvä jos repusta löytyvät myös kumisaappaat ja villapaita. Myös uudella tekniikalla tehtävät harjoitukset ovat tärkeitä.
Sisä-Suomen poliisilaitoksen komisario Jari Lindholm halusi painottaa omassa puheenvuorossaan paikallisen harjoittelun tärkeyttä, jota pitää tehdä ”tyvestä latvaan”. Poliisipartion nuori konstaapeli ei ole välttämättä etsintäpaikalla se asiantuntevin henkilö, vaikka tietenkin aina viranomainen asettaa rajat toiminnalle. Vapepa-johdosta usein löytyy kokemusta ja asiantuntemusta, kunhan se vain osataan käyttää hyödyksi.
Vapaaehtoisille sopivat tehtävät hakusassa
Niki Haake, Sisäministeriön pelastusosaston asiantuntija, päätti avauspäivän vetämällä yhteen Vapaaehtoiset pelastustoiminnassa -hankkeen suurimpia haasteita ja kehityskohteita. Järjestöjen tärkeys pelastuslaitosten apuna tiedostetaan ja sopimukset Vapepan kanssa ovat lisääntyneet. Alueellisia eroja on silti paljon, eivätkä pelastuslaitokset ole kaikista sopimuksista tietoisia. Hämmennystä aiheuttaa myös se, että sopimusten nimenkirjoittajana on Punainen risti, jolloin Vapepan rooli sopimusosapuolena on jäänyt vieraaksi.
Pelastuslaitokset järjestävät harjoitustoimintaa, mutta järjestöjen mielestä yhteistyötä on edelleen liian vähän, myös oikeisiin hälytyksiin Vapepaa voitaisiin varmasti ottaa enempi mukaan, kunhan vaan ensin tunnistettaisiin ne tehtävät, joihin vapaaehtoisia voitaisiin käyttää.
– Sopimuspalokuntien resurssit käytetään mielellään ihan loppuun ennen kuin Vapepa kutsutaan apuun, oli myös Vapepan Kyrönmaan paikallistoimikunnan puheenjohtaja Sami Pienimäen kokemus asiasta.
Tiiviin avauspäivän paketoi Länsi-Suomen piirin valmiuspäällikkö Aki Valonen toivottamalla kaikille hyvää kotimatkaa ja muistuttamalla seuraavan valmiusavauksen päivämäärästä 30.1.2021.
Huomionosoitukset
Kultainen ansiomitali
Pohjanmaan maakuntatoimikunta: Anne Hautaluoma.
Keski-Suomen maakuntatoimikunta: Helena Siponen.
Pronssinen ansiomitali
Keski-Suomen maakuntatoimikunta: Marko Aarroskari, Silmu Sarvala, Tero Mård, Veli-Matti Joki, Leevi Marila, Seppo Kotka, Tuomo Hakala, Esa Oikari, Tapani Lahti ja Juha Reini
Vapepan maakuntaviiri n:ro 5, Pohjanmaan maakuntatoimikunta: Juha Turkulainen
Vapepa-johtaja Seppo Pohjanoksa palkittiin “Vuoden Pyrkyri” -palkinnolla.
Teksti ja kuvat: Eija Pippola
(Lisää kuvia tapahtumasta löytyy Pohjanmaan Vapepan facebook-sivustolta.)