Vapepan 60-vuotisjuhlavuosi. Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu. Toimija esittäytyy. Heinäkuu.


WWF Suomen ja MPK:n järjestämällä syväjohtamisen kurssilla Santahaminassa 
harjoiteltiin rantaöljyntorjunnan johtamistilanteita. Oikeat varusteet 
ovat tärkeä osa turvallista rantatorjuntaa. Kuvassa Paula Ratava keräämässä 
henkilökohtaisia varusteita. Kuvan ottaja: Vanessa Ryan.

Jäsenjärjestö:     WWF Suomi
Nimi:              Paula Ratava
Paikkakunta:       Oulunsalo

Verenperintönä mukaan toimintaan.

Ensimmäiset muistot Vapepasta minulla on jo lapsuudesta. Oma isäni oli tuolloin hyvin voimakkaasti mukana toiminnassa ja piti Vapepan koulutuksia. Omat vanhempani olivat molemmat myös mukana paikallisen SPR:n toiminnassa (Vaala) ja taisin olla noin 6-vuotias, kun olin ensimmäistä kertaa ensiapuryhmän harjoituksessa potilaana. Paikallinen ensiapuryhmän toiminta hiipui ja minä lähdin opiskelemaan, joka aiheutti tauon vapaaehtoistoimintaani.

WWF:n toimintaan lähdin mukaan vuonna 2007 siskoni innoittamana. Alkuun toimin vapaaehtoisena. Kävin WWF Suomen järjestämillä öljyntorjunnan kursseilla ja harjoituksissa. Kävin jopa ryhmänjohtajakoulutuksen. Vuonna 2017 tositilanteessa Oulussa (Toppila) osallistuin oikeaan hälytykseen. Tämä sai minut taas innostumaan uudelleen toiminnasta ja kävin useita eri koulutuksia. Kouluttauduin vapaaehtoisten kouluttajaksi. Kävin myös ryhmänjohtaja-, joukkueenjohtaja-, syventävän joukkueenjohtaja-, öljyyntyneiden lintujen hoitamisen sekä viestikurssin. Pidimme Henri Karppisen kanssa useita peruskursseja parin vuoden sisällä, mutta koronan myös koulutus loppui Oulussa ja siirtyi peruskurssien osalta verkkoon. Kävimme myös Vaasassa kouluttamassa ihmisiä.

Vuodesta 2018 lähtien olen ollut mukana myös SPR:n toiminnassa. Olen toiminut lähinnä hallinnollisissa tehtävissä mahdollistamassa toimintaa. Toimin Oulunsalon osaston hallituksen puheenjohtajana siihen asti, kunnes osastomme yhdistyi Kempeleen osaston kanssa ja muodostui uusi osasto, Rantalakeus. Olen pyrkinyt tuomaan Vapepa-tietoutta osastollemme. Olen myös kouluttautunut henkisen tuen antajaksi ja kuulun Oulun alueen henkisen tuen hälytysryhmään.

Muistoja toiminnasta.

Mieleenpainuvin muisto on WWF:n kurssilta, jolla opetettiin öljyyntyneiden lintujen hoitamista. Siellä harjoiteltiin pesemään lintuja öljystä sekä ruokkimaan niitä. Lintuharrastajana oli koskettava kokemus kantaa joutsenta, lehtokurppaa tai haahkaa sylissä ja pestä niitä öljystä. Harjoittelu tapahtui toki kuolleilla eläimillä. Toinen mieleenpainuva muisto on Vaasasta, kun olimme öljyntorjuntaharjoituksessa saaressa. Maasto oli todella kivinen ja hankalasti kuljettavaa. Kun pääsimme perille puhdistettavalle rannalle, olivat haalarit ihan riekaleina.

Rakentamassa empaattisempaa maailmaa.

Minut on pitänyt Vapepan toiminnassa mukana verenperintönä saatu halu auttaa. Riippumatta omasta roolistani toivon, että pystymme auttamaan joko toisia ihmisiä hädässä tai muita lajeja. Vapepan kautta, sekä Punaisen Ristin että WWF Suomen toiminnassa olemalla pystyn rakentamaan maailmaa, jossa empatiaa ja auttamishalua tunnetaan sekä toisia ihmisiä että muita lajeja ja ympäristöä kohtaan. Lisäksi tässä monikriisien ajassa me tarvitsemme ympärillemme yhteisöjä. Vapepassa mukana oleminen tuo elämään yhteisöllisyyttä ja syvempää merkitystä.