Gå inte vilse på sommarens naturutflykt – så här förbereder du dig rätt

Sommar och solsken lockar människor ut till naturen. I skogen är det dock lätt hänt att man förlorar känslan om tid och riktning, och mitt i allt kanske man märker att man har gått vilse. God planering, rätt utrustning och att hålla sig lugn är de bästa skydden när man går ut i naturen på sommaren.

Frivilliga Räddningstjänsten (Vapepa) hjälpte förra året myndigheterna i genomsnitt varannan dag med efterspaningar av försvunna personer. Myndigheten larmade Frivilliga Räddningstjänsten för att hjälpa i efterspaningar 211 gånger i hemlandet. Sammanlagt fanns det närmare 500 hjälpmottagare. Med dessa instruktioner ser du till att din naturutflykt blir lyckad och att du kan agera rätt om du går vilse.

Planera din utflykt väl

Planera rutten enligt dina kunskaper och din kondition. Ta reda på farliga ställen, ta inga onödiga risker. Kom ihåg att berätta för någon vart du är på väg och när du planerar att komma tillbaka. Ändra inte på din rutt utan att berätta för någon och berätta även när du ska komma tillbaka. Vid sportstugor kan du lämna ett meddelande i gästboken och information om vart du ska gå.

Förbered dig rätt för naturen

Ha på mobiltelefonen bara vid behov för att spara på batteriet. Kom ihåg att ladda batterierna fulla innan du beger dig på utflykten och ta vid behov med en reservströmkälla. När du rör dig utanför märkta områden behöver du en ordentlig karta över området och en kompass. Ta med dig en kniv, tändstickor och tändpapper eller liknande.

Ladda på förhand ner 112 Suomi -mobilappen. Appen förmedlar automatiskt information till nödcentralen om var du befinner dig när du ringer ett nödsamtal. Välj klädsel enligt rutten och vädret och se till att dina kläder håller regn och vind samt är lätta att upptäcka (synliga färger). Packa med första hjälpen -utrustning och lite mer mat och dryck än vad du behöver på rutten.

Vem som helst kan gå vilse

Om du upptäcker att du har gått vilse, försök hålla dig lugn. Vandra inte vidare utan observera terrängen och försök att reda ut var du befinner dig med hjälp av landmärken. Om du inte lyckas eller om du är skadad, ring nödnumret 112. Lämna mobiltelefonen öppen efter samtalet eftersom man kan försöka lokalisera dig, ge anvisningar eller hämta. Om du har Suomi 112-mobilappen, använd den.

Vid behov kan du skydda dig till exempel med en värmefilt eller genom att göra upp en lägereld så att du kan hålla dig varm och torr. Om du hör att någon ropar ditt namn svara med att ropa eller genom att blåsa i en visselpipa. När du hör ett flygplan eller en helikopter gå till en öppen plats och gör dig synlig.

Bild: Miisa Kaartinen / Finlands Röda Korset