Så här återhämtar du dig efter en efterspaning

När en människa försvinner och myndigheten larmar Frivilliga Räddningstjänsten, kan det vara vilken tid på dygnet som helst. Efterspaningarna kan ta längre tid än väntat och förhållandena kan förändras till det sämre. Här ger tre personer från Frivilliga Räddningstjänsten sina tips om hur man kan återhämta sig både psykiskt och fysiskt efter en krävande efterspaning.

Anne Liimatainen, ledare inom Frivilliga Räddningstjänsten

Salos lokalkommitté, varit aktiv inom larmgruppsverksamheten i 35 år

Utrustning och dokument i ordning

“När man har satt den egna och den gemensamma utrustningen samt dokumentet i tillräckligt bra skick, kan man slappna av och veta att man vid behov är redo för ett nytt alarm. På så sätt kan man sluta den aktiva bearbetningen av det avslutade uppdraget.

Rapporter och slutgiltigt underhåll av utrustningen kan man göra lite senare med ny energi. Man har lov att börja glömma och släppa taget om den avslutade uppgiften.”

Mycket sötsaker och mycket sömn

”En långvarig efterspaning tar överraskande mycket energi, både fysisk och psykisk, såväl i terrängen som från ledningsplatsen. Efter efterspaningen borde man tanka energi genom att äta och dricka sött – såsom choklad, kakao, kex, varm saft eller något motsvarande.

Om efterspaningarna avslutas på kvällen eller under natten är det särskilt viktigt att få så mycket vila som möjligt. Det är också viktigt att se till att man får tillräckligt med sömn under de närmaste dagarna efter efterspaningen.”

Långsamma kilometrar och beundrande av naturen

“Att gå ut i naturen eller ta en promenad är ett bra sätt att få distans till efterspaningen under nästa dygn.

Under årens lopp har jag promenerat många kilometer för att återhämta mig från efterspaningar. I terrängen går flera timmar snabbt när man beundrar naturen och dess aktuella under: vindens vinande, regndroppar, solsken – samt doften av skog, fågelsång och så vidare.

Den bästa rutten är en sådan där man inte behöver tänka, man kan bara gå framåt utan större planer. En god matsäck skadar inte heller. Det viktiga är inte avstånden, farten eller tiden, utan det ska vara avslappnade motion.”

Minna Piiroinen, ledare inom Frivilliga Räddningstjänsten, hundgruppsledare

Joensuu-regionens lokalkommitté, varit aktiv inom larmgruppsverksamheten i 16 år

Gå igenom och tala om sakerna

”Den egna gruppen eller det egna paret har en viktig roll när man går igenom den avslutade efterspaningen. Särskilt om det har varit en lång efterspaning eller om det slutat i dåligt resultat borde man kunna behandla saken genast efter efterspaningen och möjligtvis också senare.”

Låt känslorna komma

”Jag anser att man inte ska försöka förhindra tankarna som kommer. I själva verket borde man ge dem utrymme, så att man kan gå igenom dem. Man måste även acceptera de känslor som kommer, och inte ignorera varken känslor eller tankar.”

Vila för både kropp och sinne

”Efter efterspaningarna går jag till skogen med hundarna så att både mina tankar och min kropp ska få vila. Turens längd beror på om det finns något trevligt ställe i närheten dit jag kan gå och bara andas.”

Tero Mustonen, ledare inom Frivilliga Räddningstjänsten

Österbottens landskapskommitté, varit aktiv i larmgruppsverksamhet i fem år

Det viktigaste är kamratstöd

”Det absolut viktigaste i återhämtningen är kamratstöd. I synnerhet om efterspaningarna har varit krävande är det viktigt att få tala om sakerna med de andra ledarna inom Frivilliga räddningstjänsten som var med.”

Ladda dina batterier

”Det är även viktigt att sköta om sig själv så att man är redo att hjälpa igen när behovet uppstår. I synnerhet om man har ett krävande uppdrag bakom sig är det bra att få ladda batterierna genast efter efterspaningen.”