Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on hälytetty apuun tavallista useammin korona-aikana

Vapaaehtoista pelastuspalvelua (Vapepa) hälytettiin viime vuonna viranomaisten avuksi 544 kertaa, mikä on kymmeniä hälytyskertoja enemmän kuin edellisvuosina. Varsinkin kadonneita etsittiin tavallista useammin.

Yksi syy etsintöjen suureen määrään on, että koronaepidemian aikana ihmiset ovat liikkuneet aiempaa enemmän luonnossa ja siksi myös kadoksiin on joutunut yhä useampi. Myös muita auttamistilanteista oli aiempaa enemmän.

Apua annettiin useammin kuin aiempina vuosina. Apua Vapepalta sai noin 2 500 ihmistä, ja tehtäviin osallistui noin 8 500 vapaaehtoista auttajaa. Myös vapaaehtoistunteja kertyi paljon, yli 30 000 tuntia.

-Auttajia ja heidän aikaansa tarvittiin aiempaa enemmän, koska Vapepa osallistui useisiin paljon vapaaehtoisia vaativiin auttamistilanteisiin, joita etsintöjen lisäksi olivat esimerkiksi tulipalot, tulvasuojelu sekä koronaan liittyvät tehtävät, sanoo valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolainen Vapepasta.

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun auttajien verkosto kasvoi, kun hälytysryhmiin liittyi vuonna 2020 tuhat jäsentä. Hälytysryhmissä on 11 000 vapaaehtoista auttajaa ympäri Suomea.

Auttamistilanteet:

265 etsintää

120 ensihuoltotilannetta

101 valmiushälytystä

58 muuta auttamistilannetta

hälytyksiä yhteensä 544

Muut auttamistilanteet olivat esimerkiksi tulvasuojelua, neuvontaa, metsäpalojen jälkivartiointia sekä yksittäisiä auttamistehtäviä koronaan liittyen.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 53 järjestön verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Useimmiten Vapepa hälytetään kadonneen ihmisen etsintään, mutta vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi antamaan henkistä tukea, ohjaamaan liikennettä ja auttamaan evakuoinneissa. Auttajat toimivat maalla, vesialueilla ja ilmassa. Toimintaa koordinoi Suomen Punainen Risti.

Lisätietoja antavat

Arsi Veikkolainen, valmiuskoordinaattori, 040 120 9022

Tiina Leinonen, viestinnän asiantuntija, 040 581 0346