Näin palaudut etsinnästä

Kun ihminen katoaa ja viranomainen hälyttää Vapepan, ei avun tarve katso aikaa eikä paikkaa. Etsinnät voivat olla venyä odotettua pidemmiksi ja olosuhteet muuttua luultua huonommiksi. Seuraavaksi kolme vapepalaista antavat omat vinkkinsä henkisesti ja fyysisesti kuormittavasta etsinnästä palautumiseen.

Anne Liimatainen, Vapepa-johtaja

Salon paikallistoimikunta, 35 vuotta hälytysryhmätoiminnassa

Varusteet ja asiakirjat kuntoon

”Kun on laittanut omat ja yhteiset varusteet sekä asiakirjat riittävän hyvään kuntoon, tietää että on tarvittaessa valmis uuteen hälytykseen. Näin voi lopettaa päättyneen tehtävän aktiivisen työstämisen.

Lopullisen varusteiden huollon ja raporttien teon voi tehdä myöhemmin uudella energialla. On lupa alkaa unohtaa ja päästää irti päättyneestä tehtävästä. ”

Makeaa mahan täydeltä ja paljon unta

”Pitkäkestoinen etsintä vie yllättävän paljon fyysistä ja henkistä energiaa niin maastossa, kuin johtopaikallakin. Etsinnän päättymisen jälkeen kroppaan tulee tankata energiaa syömällä ja juomalla makeaa – kuten suklaata, kaakaota, keksejä, kuumaa mehua tai muuta vastaavaa.

Etenkin jos etsinnät päättyvät illalla tai yöllä, on tärkeää saada mahdollisimman paljon lepoa. Riittävään unen saantiin on tärkeä kiinnittää huomiota myös etsinnän jälkeisinä lähipäivinä.”

Leppoisia kilometrejä ja luonnon ihmettelyä

”Etsinnän päättymistä seuraavana vuorokautena pääsy maastoon tai ainakin kävelylle on hyvä tapa ottaa etäisyyttä etsintään.

Vuosien varrella on tullut käveltyä etsinnästä palautumiseksi runsaasti kilometrejä.  Maastossa kuluu useita tunteja ihastellen luontoa ja sen ajankohtaisia ihmeitä: tuulen huminaa, sateen ropinaa, auringon paistetta – sekä metsän tuoksua, lintujen laulua ja niin edelleen.

Paras reitti on sellainen, jota ei tarvitse ajatella, vaan jota voi vain kävellä ja edetä ilman suurempia suunnitelmia. Hyvät eväät eivät ole tässäkään haitaksi. Tärkeää ei ole matka, vauhti tai aika, vaan leppoisa liikkuminen.”

Minna Piiroinen, Vapepa-johtaja, koiraryhmän johtaja

Joensuun alueen paikallistoimikunta, 16 vuotta hälytysryhmätoiminnassa

Käy asiat läpi ja puhu

”Oma ryhmä tai pari on tosi tärkeässä roolissa, jotta pääsee käsittelemään päättynyttä etsintää. Varsinkin jos etsintä on ollut pitkäkestoinen tai tulos on ollut ikävä, pitää asiaa päästä käsittelemään heti etsinnän jälkeen ja mahdollisesti vielä vähän myöhemminkin.”

Anna tunteiden tulla

”Koen, ettei pidä yrittää estää ajatuksia joita tulee. Itse asiassa kannattaa antaa niille oikein tilaa, jotta voi käydä ne läpi. Täytyy myös hyväksyä tunteet joita tulee, eikä yrittää olla ajattelematta asioita.”

Lepoa päälle ja kropalle

”Etsintöjen jälkeen tulee lähdettyä metsään koirien kanssa, jotta pää ja kroppa saavat levätä. Lenkin pituus riippuu siitä, onko joku kiva paikka, jonne voi mennä olemaan ja hengittämään.”

Tero Mustonen, Vapepa-johtaja

Pohjanmaan maakuntatoimikunta, viisi vuotta hälytysryhmätoiminnassa

Tärkeintä vertaistuki

”Ehdottomasti tärkeintä palautumisessa on vertaistuki. Etenkin jos etsinnät ovat olleet raskaat, on äärimmäisen tärkeää saada puhua asioista muiden keikalla mukana olleiden Vapepa-johtajien kanssa.”

Akut täyteen

”Myös henkilökohtainen huolto on tärkeää, jotta voi olla tarvittaessa valmis uusiin toimiin. Varsinkin jos takana on ollut kova keikka, niin on hyvä päästä lataamaan akut välittömästi etsinnän jälkeen.”

Kuva: Joonas Brandt