Vapaaehtoiset harjoittelivat yhteistoimintaa Kuopiossa

Vapepan Kuopion paikallistoimikunnan järjestöt ja vapaaehtoiset harjoittelivat yhteistoimintaa 30.5. illalla Kuopion Julkulassa. Harjoitusta varten simuloitiin todenmukainen etsintätilanne, joka käynnistettiin OHTO-hälytysjärjestelmän tekstiviestihälytyksellä oikean hälytyksen tapaan. Harjoitukseen osallistui poliisin edustaja ja reilut 40 vapaaehtoista.

Harjoitus oli suunnattu Vapepa Kuopion johtoryhmälle ja Vapepan eri hälytysryhmille, kuten autopartiot, pelastuskoirakot, henkisen tuen ja ensiapuryhmät sekä järvipelastajat ja lentopelastajat.
Harjoitustilanteessa oli haveriin joutunut huvivene, jossa oli matkustajina 5 hlöä. Huvivene oli uponnut ja aluksen päällikkö soittanut hätäkeskukseen. Puhelun aikana kaksi henkilöä oli evakuoinut itsensä pieneen veneeseen ja myöhemmin rantautunut. Vene oli jäänyt rantaan ja kaksi shokissa olevaa lähtenyt harhailemaan, joiden oletettiin olevan kiireellisen avun tarpeessa. Lisäksi vedessä oli kateissa kolme henkilöä, joista kaksi pelastautui saareen ja yksi (nukke) löytyi läheltä rantaa menehtyneenä.

Harjoituksen tarkoituksena oli harjoitella etsintöjen tehokasta ja sujuvaa käynnistämistä, valmentaa Vapepa johtoa eri hälytysryhmien käytössä sekä parantaa ja kehittää Vapepan ja viranomaisten välistä yhteistyötä.
Harjoitus toteutettiin yhteistyössä Itä-Suomen poliisilaitoksen, SPR:n, Suomen Lentopelastusseuran, Kuopion Lentäjien sekä Kuopion Järvipelastajien kanssa.

Kuvat: Katri Lunnas

Kuva Katri Lunnas

Kuva Katri Lunnas

Harjoitusjoukko puhuttelussa. Kuva Katri Lunnas

Poliisi ja Vapepan johtoryhmä koolla. Kuva Katri Lunnas

Kuva Katri Lunnas

Poliisi ja Vapepan johtoryhmä koolla. Kuva Katri Lunnas

Kuva Katri Lunnas