Etsintäkoiran kouluttaminen on pitkäjänteinen harrastus

LUP:n etsintäkoirien alkeisryhmän treenissä on leppoisa, mutta motivoitunut tunnelma. Tänään harjoitellaan ilmaisua, ja kunkin koiran omistaja miettii koiralleen tarpeellisimman ilmaisutreenin. Apukouluttaja Tanja Mykkänen pakkaa palkintonakit rasiaan ja harjoitus on valmis alkamaan.

Ilmaisutyylejä on monenlaisia, ja tyyli on valikoitunut sen mukaan, mikä koiralle tuntuu luontevimmalta. Dalmatialainen Hessu käyttää haukkuvaa ilmaisua. Kromfohrländer Iro ilmaisee ohjaajalleen löytäneensä eksyneen kiikuttamalla suussaan rullan ja sen jälkeen hyppäämällä ohjaajaansa vasten. Australian paimenkoira Bindi kertoo löydöstään vetämällä ohjaajan liivistä roikkuvasta patukasta.

Iro on löytänyt etsittävän kohteen ja tuo rullan suussaan ohjaajalleen.

Iro on löytänyt etsittävän kohteen ja ilmaisee löytönsä ohjaajalleen.

Ilmaisun lisäksi viikkotreneeissä harjoitellaan koiran hallittavuutta ja opetellaan alue-etsintää. Hälytystreenit pidetään kerran kuussa, lisäksi muutaman kerran kaudessa pidetään suunnistusharjoitukset ja niiden yhteydessä treenataan myös viestintää ja ensiapua.

Ilmaistuaan löytäneensä etsittävän kohteen Bindi opastaa ohjaajansa löytöpaikalle.

Bindi opastaa ohjaajansa paikalle, josta on löytänyt etsittävän kohteen.

Pelastuskoiratoiminta vie mukanaan

Koiran kouluttaminen alkeistasolta hälytysryhmäläiseksi voi kestää useamman vuoden.

Koiran kanssa on helpointa aloittaa treenit heti luovutusikäisestä, mutta myös vanhempana voi aloittaa. Kaikki koirat ovat tervetulleita treenaamaan, vaikka kaikista ei hälytyskoiraa tulisikaan. Harjoittelusta tulee kuitenkin arvokasta oppia niin koiralle kuin koiran ohjaajallekin.

– Itse liityin ryhmään, kun halusin koiralleni jotain pientä tekemistä. Harrastus vei mennessään, ja nyt tähän menee useita päiviä viikossa, Tanja Mykkänen kertoo.

Pelastuskoiria koulutetaan järjestelmällisesti. Koulutuksia pidetään monipuolisesti erilaisissa olosuhteissa, ympäri vuoden eri vuorokaudenaikoina ja erityyppisissä paikoissa. Harjoitusten aikana tulevat tutuksi niin taajamaetsintä, taajametsissä etsintä sekä ihan pelkässä metsässä etsiminen.

– Pääkaupunkiseudulla etsitään yleensä taajama-alueilla tai taajamametsissä. Näille on tyypillistä, että erilaisia hajujälkiä on paljon.

Pelastuskoiria koulutetaan sekä haku- että jälkityöskentelyyn. Hakutyöskentelyssä koira etsii ilmavainuisesti seuraten ilman mukana kulkeutuvaa ihmisen hajua. Jälkityöskentelyssä koira puolestaan etsii maavainuisesti seuraten ihmisestä maahan jäänyttä hajujälkeä. Aiemmin koira on voinut erikoistua joko haku- tai jälkikoiraksi, mutta uusien sääntöjen mukaan pitää suorittaa kummatkin osa-alueet. Uudet säännöt tulevat voimaan vuoden 2018 alusta.

Koiran ja ohjaajan yhteistoimintaa harjoitellaan pitkäjänteisesti viikkoharjoituksissa. Kuvassa australianpaimenkoira Zaki.

Koiran ja ohjaajan yhteistoimintaa harjoitellaan pitkäjänteisesti viikkoharjoituksissa. Kuvassa australianpaimenkoira Zaki.

Lue lisää pelastuskoiratoiminnasta Pelastuskoiraliiton tai Palveluskoiraliiton verkkosivuilta ja aloita uusi kiinnostava harrastus.