Uusi karttasovellus Vapepan hälytysryhmien käyttöön

Oulun Vapepan hälytysryhmät ovat rakentaneet karttasovelluksen, joka hakee kartta-aineiston eri lähteistä ja muodostaa niistä halutun kokoisia kuvatiedostoja. Kartalle saa halutun kokoisen pelastuspalveluruudukon ja halutun ruudun löytää kirjain-numeroyhdistelmillä kartan reunoilta.

Järjestelmä on tarkoitettu ensisijaisesti vauhdittamaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun henkilöetsintöjen käynnistämistä, mutta sitä voidaan hyödyntää myös mm. maastoharjoitusten suunnittelussa ja johtamisessa. Myös esimerkiksi metsäpalojen sammutuksen tukemisessa sen paikannusruudukosta voi olla hyötyä. Karttoja voidaan tulostaa jo etukäteen katoamisten suhteen riskialttiiksi arvioitujen kohteiden ympäristöistä ja varastoida ne muun pelastustarpeiston yhteyteen. Tällainen varautuminen nopeuttaa etsinnän käynnistämistä.

Järjestelmän tarkoituksena on osaltaan tukea hätään joutuneiden auttamistyötä sekä auttamisen harjoittelua kaikkialla Suomessa auttajaorganisaatiosta riippumatta. Palvelua ei saa hyödyntää kaupallisesti!

Käy tutustumassa: www.saroulu.org/kartat. Palvelun kehittäjät toivovat palautetta, sitä voi käydä antamassa sovelluksen kautta.

Järjestelmä on rakennettu talven 2015 – 2016 aikana Oulun Läänin Pelastuskoirayhdistys (OLPY) ry:n ja SAR Oulu ry:n yhteistyönä. Molemmat ovat Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Oulun Seudun paikallistoimikunnan jäsenyhdistyksiä ja hälytysryhmiä.